Dyrön: Kortinformation

Tjörns kommuns vapen
Bohusläns vapen

Stora Dyrön ligger i Tjörns kommun i södra delen av landskapet Bohuslän. Närmast angränsande kommuner är Orust i norr, Stenungsund i öster och Kungälv i söder. I väster ligger Skagerrak och, sedemera, Skagen kommune i Danmark!

Själva ön är c:a 1,5 km lång och 1 km bred. På nordsidan mot Kårevik ligger den norra hamnen, "Nordhamna", som är den första fiskehamnen i Sverige som byggdes med statliga medel. Tack vare detta invigdes den av Oscar II 1902. I Nordhamna lägger färjan från Tjörn till och här ligger också Vadbinderiet, en mysig restaurang med konferensmöjligheter. Nordhamna är också en bra gästhamn för fritidsbåtar. På sydsidan ligger den andra hamnen, "Sörhamna", som är hemmahamn för två aktiva fiskebåtar, "Arkö" och "Carmona". Härifrån har också Gunnars Båtturer sin bas och flera färjeturer avgår härifrån under sommaren. Här ligger också Dyröns Kiosk och Cafe samt hamnkontoret. Även Sörhamna är en god gästhamn.

På ön bor det c:a 270 åretruntboende samt 50-60 mufflonfår som strövar vilt i bergen. Sommartid ökar dock antalet invånare väsentligt och vid midsommartid fylls de båda hamnarna med gästande fritidsbåtar. De c:a 160 husen som utgör öns bebyggelse ligger som ett stråk utefter vägen mellan hamnarna mitt på ön. I väster och öster finns ingen bebyggelse.

Det finns inga bilar på ön, med undantag av affärens lilla pick-up, här härskar handkärror och lastmopeder.

På ön finns skola för årskurs 1 till 6. Dessutom finns dagis och förskola i skolans lokaler liksom Dyröns bibliotek. Mitt på ön ligger ICA-affären som drivs som andelsföreing. Den är öppen året om och har generösa öppettider, speciellt under sommarmånaderna. I affären kan man också uträtta post- och apoteksärenden. I anslutning till affären finns också en konsthantverksaffär. Utöver detta finns också sparbank och affärsbank men med begränsade öppettider.

Man har en aktiv idrottsförening, Dyröns IF, som håller till vid fotbollsplanen bredvid skolan. Det finns också två missionshus på ön, EFS och ELIM, båda med ett aktivt föreningsliv.

Tre fiskebåtar har Dyrön som hemmahamn (två nämndes ovan). Dessutom har Dyröns oljor en oljebåt i Sörhamna.

För färjetrafiken mellan Rönnäng, Åstol, Dyrön, och Tjömekalv svarar Tjörns kommun. Färjan är inordnad i Västtrafiks taxesystem. Färjan Hakefjord, som togs i bruk 1999, är en personfärja men kan också ta ombord utryckningsfordon som polis och ambulans. Möjlighet att ta egen bil eller släpvagn med sig på färjan för att lasta och lossa finns också.

Dessutom trafikerar Gunnars båtturer sträckan Dyrön, Risön, Hättan och Tjuvkil. Denna färja är en ren personfärja.

---

Lilla Dyrön finns också. Den ligger norr om Älgö, strax bredvid Kärrsön. Faktiskt hänger numera Lilla Dyrön och Kärrsön ihop med en smal landtunga. Här finns dock ingen bofast befolkning.

---

FÖREGÅENDE - NÄSTA